Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Knetterend nieuwjaar!

Cover foto: Rakicevic Nenad

Tegenwoordig is vuurwerk vooral geassocieerd met nieuwjaar maar wist je dat vuurwerk is meer dan duizend jaar oud is? Vuurwerk werd uitgevonden in de Song dynastie in China (960–1279). Om een vuurpijl voort te stuwen heb je een explosief nodig. Het eerste explosief was buskruit, dat in de 9e eeuw (in de Tang dynastie) werd uitgevonden. Buskruit wordt gezien als een van de vier grote uitvindingen van het oude China, samen met het kompas, het papier, en de boekdrukkunst.

Het maken van vuurwerk was een complex werkje dat nauwkeurigheid vergde. Pyrotechnicus werd daarom een beroep op zich, gerespecteerd voor hun kennis en capaciteit om complexe technieken te combineren in een vurig spektakel.

Wist je ook dat iSTEM een knetterend project heeft voor de eerste graad dat helemaal rond vuurpijltjes draait? Neem het op tegen je leerlingen om te zien wie hun vuurpijl het verst kan schieten!

Gerelateerde pagina's

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn