Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Een databril voor de wereld

Cover foto: Liza Summer

Werken met gegevens is een heel belangrijke vaardigheid in STEM: analyseren, interpreteren, genereren, visualiseren… Ook kritisch denken: ben je zeker dat de data die je vindt correct is? Interpreteer je de data juist? Kijk maar naar de sleutelcompetenties waarop de eindtermen zijn gebaseerd (bijvoorbeeld SC 4 (digitale vaardigheden), SC 6 (STEM), SC 10 (leercompetenties), maar ook SC 7 (burgerschap), SC 9 (duurzaamheid),….). 

Je kan in onze datagedreven maatschappij niet om infographics heen. Deze vaardigheid heb je overal nodig….

Volgende websites zijn interessante inspiratiebronnen om dit in jouw STEM-lessen aan bod te laten komen

Enkele voorbeelden die jullie op weg kunnen helpen:

  1. Twee inleidende oefeningen die je eigenlijk in alle richtingen kan doen: 
  1. Energie is een belangrijk STEM-thema dat vaak aan bod komt. Een eenvoudige grafiek die aanleiding kan geven tot vele interessante discussies in de klas: https://ourworldindata.org/energy-offshoring
  1. Een onverwachte insteek voor diversiteitssentitieve tips: https://informationisbeautiful.net/visualizations/what-islamic-golden-age-thinkers-discovered-long-before-the-west/
  1. Als je met de projecten Groen, groener, groenst werkt en je wilt nog een bijkomende nuance toevoegen, kan je volgende infographic gebruiken: https://ourworldindata.org/greenhouse-gas-emissions-food

Gerelateerde pagina's

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn