Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Iedereen kent π, maar is het je al eens opgevallen dat we vaak 2π schrijven in vergelijkingen?

Denk maar aan hoe we π definiëren: als we een eenheidscirkel nemen (een cirkel met straal 1), dan is de omtrek van die cirkel gelijk aan 2π. Om die reden stelde Michael Hartl in 2010 voor om τ te gebruiken als fundamentele cirkelconstante. Dit maakt het ook makkelijker om fracties van een cirkel te beschrijven: een volledige cirkel heeft geen omtrek van 2π maar van τ, een halve cirkel heeft geen omtrek van π maar τ/2 enzovoort. 

Net zoals we op 14 maart π-dag vieren, vieren sommige wiskundigen dan ook τ-dag op 28 juni, oftewel 6/28 in Amerikaanse datumnotatie.

Hieronder vind je nog een ludiek debat tussen Steve Mould en Matt Parker op het YouTube kanaal Numberphile. 

Deel dit bericht

Facebook
LinkedIn