Jouw partner voor STEM in het secundair onderwijs

Ondek de iSTEM-projecten

Filter op thema

Filter op thema

Filter op doelgroep

Filter op doelgroep

Filter op duur

Filter op duur

Trefwoorden_specifiek

Trefwoorden_specifiek
Boccia is een bal- en werpsport die lijkt op bowls en petanque en geschikt is voor sporters met zware motorische beperkingen. In categorie BC 3 hebben spelers een zware fysieke beperking. Ze mogen hulpmiddelen gebruiken zoals een helling om de bal te spelen.
Zouden waterkrachtcentrales onze energiecrisis kunnen oplossen? Ontwerp en bouw een testopstelling om het reële rendement te onderzoeken.
In dit STEM-project worden de leerlingen uitgedaagd om aan de hand van wetenschappelijke kennis en vaardigheden, de herkomst van stoffelijke overschotten te achterhalen.
In dit STEM-project worden de leerlingen uitgedaagd om de luchtkwaliteit van hun klaslokaal te meten, analyseren en tot slot te verbeteren.
Onze muziekbeleving heeft alles te maken met STEM! Wat is geluid? Wanneer wordt geluid muziek? Hoe neemt de mens geluid en muziek waar? Hoe kan je je gehoor beschermen? Welke samenklanken ervaren we als toonhebbend? Hoe kunnen we die informatie gebruiken om zelf een muziekinstrument te maken?
Dit project daagt leerlingen uit om zelf een composthoop te maken die kan dienen als verwarmingsbrond. Ze onderzoeken de biochemische processen die er achter zitten en bouwen zelf een biomeiler.
Op het eerste zicht is bellenblazen niets meer dan een kinderspel, maar als STEM-project is het uitdagender dan het lijkt. Onderzoekend- en ontwerpen leren staan centraal in dit project. De leerlingen gaan eerst op onderzoek naar het beste zeepsop. Ze ontdekken de werking van oppervlaktespanning en achterhalen waarom zeepbellen rond zijn. In een tweede deel ontwerpen de leerlingen een machine om de zeepbellen automatisch te blazen. Elk onderdeel wordt afzonderlijk bekeken om te optimaliseren. Uiteindelijk worden de onderdelen ge-3Dprint en op plaat gemonteerd met behulp van lasercutting.
Via geïntegreerd toepassen van leerstof uit verschillende vakken gaan leerlingen projectmatig, zelfstandig en onder begeleiding aan de slag om tot een aantal inzichten te komen. Volgens het principe van probleemoplossend denken en toepassen van STEM-didactiek laten we de leerlingen zelf meedenken en verantwoordelijkheid opnemen voor het laten slagen van een opgezet project. Op die manier verhogen we hun intrinsieke motivatie en het rendement van het leerproces. De inzet is om leerlingen aan te zetten meer circulair te denken. Hiervoor willen we werken rond de bereiding van appel-druivenwijn.
Dit project is een uitdagend syntheseproject waarin alle leerstof van de 2e graad STEM in aan bod kan komen. De leerlingen kunnen hier hun creativiteit op botvieren om zelf een escape room te maken rond STEM.
Dit project daagt leerlingen uit om duurzame manieren te zoeken om beter om te gaan met water door informatie te vergaren, verschillende experimenten uit te voeren (o.a. rond osmose), de relatie met klimaat te bestuderen en hun watervoetafdruk te berekenen. Dit project heeft gedetailleerde evaluatiemogelijkheden voor zowel leerkracht als leerling (zelfevaluatie).
Dit project daagt leerlingen uit om zelf een eenvoudige en bestuurbare duidkboot te maken met Arduino, de fysica er achter te bestuderen en de volledige keten van aardolie-ontgining tot plasticafval te bestuderen.
De Early Warning Score (EWS) is een richtlijn die internationaal wordt gebruikt in ziekenhuizen om de gezondheid van een patiënt te kunnen inschatten. De EWS is gebaseerd op de vitale functies: bloeddruk, lichaamstemperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie, alertheid en zuurstofsaturatie.
Dit project daagt leerlingen uit om zelf een stroomkring te maken met waarin verschillende energiebronnen de spanning leveren. Fossiele brandstoffen worden gesimuleerd door spierkracht van de leerlingen, zonne-energie wordt toegevoegd via zonnepanelen, en windenergie via een (eerder gemaakte) windmolen.
Dit project daagt leerlingen uit om hun bijdrage aan de 'plastic soup' te verminderen, specifiek rond het wassen van kledij wat resulteert in microplastics in het afvalwater. Verschillende scheidingstechnieken komen hier aan bod om een oplossing te realiseren en er wordt een visdissectie gedaan om echte microplastics te onderzoeken!

pagination